SEO biznisz más szemmel

4 minute read

Dóri most valami Megasztárt néz a TV-ben, ami számomra első ránézésre valami szörnyen unalmas műsor elnyújtva hosszú órákra. Ez arra ösztönzött, hogy itt üljek most a gép előtt.

Mivel nap mint nap szembesülök a problémával, megpróbálom összefoglalni röviden a véleményemet a keresőoptimalizációs bizniszről, röviden SEO-ról. Sok ember azt hiszi, hogy SEO a weben mindennek a kezdete és a vége, hogy SEO nélkül egy induló weblap semmi és SEO-val egy weblap megváltja a világot. Az írásom végére be fogom bizonyítani, hogy ez nem igaz és “trükkös” SEO titkok nélkül is jó helyezést ér el egy weblap mindössze a tartalom helyes megválasztásával és a html helyes használatával.

A Webdesigner depot bejegyzésében a legnagyobb Wordpress template áruházával, a WooThemes-el készített email interjújából is fogok szemezgetni.

Mi a cél?

Elsődlegesen az, hogy a keresőmotorok listáiban minél feljebb kerüljön az oldalunk. A SEO cégek két csoportra oszthatóak. Az egyik csoport a BlackHat-nek nevezett technikákat alkalmazzák, a keresőmotorok hibáit kihasználva próbálják elhitetni, hogy a megszakértett oldal az adott kulcsszónak jobban megfelelő, mint egyébként. Alkalmazott módszereik jól felismerhetőek: több website indításáról ugyanarra a célra, a külön domainen elhelyezett un. landing page-ek, email címlisták árusítása email spam küldésére, stb. Ezek nem túl etikus módszerek és akár a keresőmotorból való kizárással is járhatnak. De a WhiteHat módszer sem nevezhető etikusnak.

A WhiteHat SEO betartja a szabályokat, amiket a Google felhasználási feltételeiben lefektetett, de csak ebben különbözik a sötét oldaltól és a határ a kettő között elmosódott.

A SEO cégek egyik és egyetlen célja, hogy a legnépszerűbb kulcsszavak listájában az adott oldal előkelő helyen szerepeljen. Legtöbbször képzett marketing szakemberek hitetik el az ügyféllel, hogy a szolgáltatásuk nélkül a weblapjuk semmit nem ér. Gondosan kerülik a bounce rate fogalmát vagy azt, hogy a statisztikák szerint mennyi az átlagosan az oldalon töltött idő, ha a látogató nem azt a tartalmat látja, amire számított. (az 1 másodperc is soknak mondható ilyenkor)

Hogyan csinálják?

A munkát legtöbbször képzetlen munkaerő végzi email címek gyűjtésével, spam blogok írásával különböző népszerű blogszolgáltatóknál. Halkan megjegyezhető, hogy emiatt nem is érdemes nagyobb blogszolgáltatónál elkezdeni a blogolást, hiszen a népszerűség terjeszkedésével a blogunk egyre jobban esni fog vissza a szolgáltatóval együtt.

A keresők célja a legjobb és legrelevánsabb oldalak megjelenítése a találataik között. Nem pedig a legoptimalizáltabb oldalak listázása és bizony nézik azt is, hogy hányan kattintottak az oldalra lépés után a vissza gombra hibás találat miatt (bounce rate). A keresők működése üzleti titok, folyton változó, fejlesztés alatt álló nagyon összetett kód. A SEO szakember vajon jobban ismeri a működését, mint maga a tulajdonos?

A jó webfejlesztő, amikor azt kérik tőle, hogy készítsen SEO szempotból jó oldalt, nem elsősorban azokat a trükköket ajánlja, amiket párezer forintos színes, marketingszövegekkel teletűzdelt zsebkönyvekből lehet kiolvasni, hanem azt mondja, hogy tégy közre olyan tartalmat, amire az emberek kíváncsiak. Se többet, se kevesebbet. Az ő dolga ezt html szempontból jól megvalósítani és a weben elérhetővé tenni. Költs sokat marketingre, design-ra és hagyd éhen halni azokat, akik ugyanennyi pénzért rövid távú sikereket ajánlanak.

Röviden összefoglalva: gyorsulási versenyen nyerhetsz egy tuningolt japán verdával egy Porsche ellen, de a Porsche hosszú évtizedekig jól fog teljesíteni a Hungaroringen is úgy, hogy lábon megy oda és lábon megy onnan el hétvégenként.

Ha figyelsz arra, hogy jó és naprakész legyen a tartalmad, ismered az ügyfeleid igényeit, akkor a keresők egy idő után jó helyezéseket adnak majd, ez ilyen egyszerűen működik.

WooThemes

A WooThemes indulása után az első két évben 2 millió dollár forgalmat generált, tehát róluk el lehet mondani, hogy valamit nagyon jól csinálnak. A blog Adriaan Pienaar-t kérdezte a sikereik kulcsáról:

Adii, te mindig azt tartottad fontosnak, hogy a wordpress témák jó minőségűek legyenek és a marketing teljesen nélkülözte a “SEO trendeket”. Miért választottad eredetileg ezt az üzleti modellt?

Üdvözöllek! Nos, alapvetően két okunk volt ezen a vonalon mozogni: 1) ismertük a SEO trendeket és a hosszú távú hatásaikat. 2) Nem akartuk “kijátszani” a rendszert. A rendszerben akartuk elérni a sikereinket. Én mindig azon a véleményen voltam, hogy a tartalom az első és a SEO ezt az alapelvet sérti. Nos mi a termékre és a tartalomra koncentráltunk, ami nagyon sok forgalmat generált és sokan hivatkoztak az oldalainkra, ami jó eredményeket hozott a keresők helyezésében.

Nagyon jó helyezéseitek vannak a Prémium Wordpress templates és hasonló kulcsszavakra, van valamilyen terv arra, hogy a későbbiekben mesterségesen növeljétek a forgalmat?

Mindik monitorozzuk a forgalmat és a helyezéseket, de a közeljövőben nincs erre terv. Az AdWords egy jó eszköz lenne erre, de mivel kattintásonként kell fizetni, az nagyon sok kiadás lenne. Tehát a stratégiánk továbbra is az, hogy a termékeinkkel és a tartalmainkkal nyújtunk minőséget, ami azt eredményezi, hogy az emberek beszélnek rólunk, ez pedig további látogatókat fog jelenteni.

Rengeteg olyan Wordpress Template van az oldalaitokon, amik beépítve tartalmaznak SEO plugineket, milyen szinten támogatjátok ezeket és mennyire befolyásolják ezek a véleményedet erről az egészről?

Minden template-hez adunk alapvető SEO-t segítő lehetőségeket többek között azért is, mert a felhasználóknak ez az igényük. Talán a stratégiánk úgy 80% -át teszi ki a tartalmi és 20%-át SEO model, de az összhatás nagyon változatos annak érdekében, hogy a vásárlóink minden igényét kielégítsük.

Végezetül ha mindent újrakezdhetnél, mit tennél másképpen?

Az az egész web újraindulna és elfelejtené az összes SEO trükköt, még akkor is mindent ugyanígy csinálnék.

Összefoglalásként: A SEO trükkök akár WhiteHat, akár BlackHat módszerekkel, rövid távon hozhatnak jónak látszó eredményeket, de hosszú távon megölik az üzletet. A hatásos tartalmat egy idő után mindig követi a valódi látogatószám növekedés, látszatmegoldások pedig itt soha nem vezetnek eredményre.

Végezetül álljon itt két oktatási anyag képe SEO szakemberek és valódi webfejlesztők számára. Az utolsó kockában a social media szakember tudásbázisa és fizetése áll:

Updated:

Comments