Új adatvédelmi törvény - 10 milliós bírság

1 minute read

A Parlament elfogadta az új adatvédelmi törvényt, melynek értelmében 2012. január 1-től számos változás fog életbe lépni az adatvédelemmel kapcsolatban. Az adatvédelmi nyilvántartást 2012-től a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezeti, és akár 10 millió Forintos bírsággal is sújthatja azt az adatkezelőt, aki bejelentési kötelezettségét nem teljesítve kezeli a személyes adatokat.

A törvény nagyon homályos, de legrosszabb esetben minden olyan weboldalnak kötelező a regisztráció, mely Magyarországon működő cég vagy magánszemély üzemeltetésében működik és bármilyen személyes adatot tárol a felhasználótól. Tehát ha az oldaladon van egy fórum, amihez regisztráció kell, akkor valószínűleg tárolod a másik fél személyes adatait (pl e-mail címét). A webshopokon is kezelünk természetesen ilyen adatokat.

Jelenleg is van ilyen törvény, de a bejelentés elmulasztása nem jár következménnyel és a bejelentés is teljesen ingyenes. Januártól azonban a regisztrációért fizetni kell és az elmulasztása vitás helyzetben súlyos bírságot eredményez.

Bejelentési adatlap: http://ppos.hu/jogszabalyok_linkek/adatlap_adatvedelmi_nyilvantartasba_bejelentkezeshez.doc

Kitöltési útmutató: http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=aventa&dok=aventa/kitoltesi_utmutato (mellesleg abszolút értelmezhetetlen ez is)

A törvény már első ránézésre is egy saláta, de mivel jelenleg ingyenes, érdemes sietni a bejelentéssel. A bejelentés után a regisztrációt a szerv egy év alatt végzi el, de ismerek olyat is, aki már a kezdetben elindította a regisztrációját és (2009 május) és még mindig nem történt meg. Az adatok tárolását pedig már a lap feladásától számítva is meg lehet kezdeni. Itt ezért szükséges az ajánlott levél. A cím, amire el kell juttatni a megfelelően kitöltött űrlapot:

Adatvédelmi Biztos - 1387 Budapest, Pf. 40.

Tehát gondolom mire megcsinálják, már rég nem lesz hatályban ez a törvény :)

Updated:

Comments