Bash okosságok - parancsolj és uralkodj!

1 minute read

Épp most fedeztem fel egy nagyon hasznos bash feature-t, amivel az utolsó parancs utolsó paraméterét tudom lekérdezni. Elérhető változóként is, ami egy a sok un. “Special bash variables” közül. De ami jóval használhatóbb, az az ESC + ‘.’ egymást követő lenyomása. Tehát valahogy így:

$ mkdir /home/zoner/Dokumentumok/honlapszerkesztes/betafence

Itt az utolsó paraméter a könyvtár neve, ami kétféleképpen érhetző el. A változó neve ‘$_’ (dollárjel, aláhúzás). A másik, amikor újabb parancs beírása közben ESC-et követően pontot nyomok és bemásolja az utolsó parancs utolsó paraméterét oda, ahova a kurzor áll. Hol hasznos ez? Például amikor a létrehozott könyvtárba szeretnék lépni:

$ cd $_

Bash autocompletion

Az előző példában nem szükséges a teljes elérési útvonalat begépelni, ugyanis a bash egyik leghasznosabb képessége az automatikus kiegészítés. A /home/zoner, ha éppen ez a home könyvtáram pedig helyettesíthető egy ~ jellel, tehát amit be kell írni az valahogy így néz ki (a szögletes zárójelben a billentyűk neve található):

mkdir ~/Dok[TAB]honl[TAB]betafence

, majd

cd [ESC].

Meg kell itt jegyezni, hogy többszöri lenyomásra az előző értékeket is ki lehet vele szedni.

Évek óta nem használtam Windows-t, de ott ugyanezért valami nagyon kényelmetlen GUI-t kell használni, ahol minimum 10x ennyi idő egy könyvtár létrehozása. Persze többféle fájlkezelő elérhető linuxra is, de mi értelme van, ha ilyen egyszerű parancsokkal jóval hatékonyabban lehet dolgozni.

Updated:

Comments