Hogyan beszéljünk a “menekültekről”

2 minute read

Honnan jönnek a “menekültek”?

Háborús, politikailag instabil övezetből, melyek közvetlen termékei a nagyhatalmak tevékenységének. Mivel a média leginkább családokat és gyerekeket mutat, a legtöbb ember azt hiszi, ők csupán áldozatok és csak egy segítő kézre can szükségük. De az nem segítség Szíriának, ha beengedjük őket az EU területére az onnan érkezőket.

Mi a háborús övezet?

A háborús övezet olyan, mint egy nagy, szabadtéri börtön, ahol az ott lakók a rabok. Ma háborús övezetek Amerika külpolitikájának következményeként jönnek létre. A háborús övezetekben gyakori, hogy az ott élőknek az alapvető szükségletekért is kűzdeni kell. Például víz, élelem. Nem kapnak megfelelő orvosi ellátást és sokan betegek is lesznek. Ezek a körülmények nem változnak, ha néhány (száz) ezer menkültet befogadunk. Ez a probléma nem összesen ennyi ember személyes problémája.

Mi történt a “menekültekkel”?

Háborús övezetekből érkező menkültek hátrahagyják a családjukat és a legközelebbi vasútállomásra szöknek, ahonnan végül embercsempészek sora segíti őket Európáig. Sem a háborús övezet kreálói, sem a menekült nem törődik azzal, hogy mi lesz a hátrahagyott nőkkel és gyerekekkel. Amelyik menekült mégis hozza magával a családját, teljes médiafigyelmet kap: ezért látható annyi gyerek a BBC-ben például, holott a valós beszámolók alapján 20-40 éves férfiak vannak többségben. Ennek az okát az iszlámnak a nők értékelésében kell keresni: egy Európainak elképzelhetetlen, hogy ne a feleségét küldje a mentőcsónakba, az araboknál a kúltúra azt diktálja, hogy a fiatal férfiak kapják a helyet a mentőcsónakon.

Kegyetlenség a “menekültekkel” szemben?

A háborús országokból érkező menekültek nem csak a táskájukat hozzák magukkal: magukkal hozzák még az élettapasztalataikat, a viselkedésüket, bűnözési formáikat, nőkkel való bánásmódjukat, a vallásgyakorlásuk módját, a halal (embertelen módon leölt állatokból készült) ételeket és nem utolsó sorban a munkához való viszonyulás módját is. Amerika nem törődik ezeknek az embereknek a sorsával, a háborús övezetek kreálóit csak a pénz érdekli. Olyan szervezetek, mint például a Traditionalist Youth Network azon fáradozik, hogy ezek az emberek a saját országukban legyenek boldogok. A megoldás a háború megállítása és az Európaiak meggyőzése arról, hogy néhány menekült befogadása nem oldja meg a menekült problémát.

Mi történik a menekültekkel, akiket nem engedünk be?

Ha egy ország nem evakuálja a menekülteket, a média rettenetesnek fogja beállítani a menekültek körülményeit: halott gyerekek képét fogják közvetíteni mindaddig, amíg valaki be nem fogad még több menekültet. Minél többször kell a világsajtónak ezt tennie, annál kevesebben fognak nekik hinni és legközelebb nem mutatnak annyi menekültet a hírekben. Azok a Szírek pedig, akik még csak most fontolgatják a szökést, kevesebben kelnek majd útra.

Hogyan fogadhatok be mégis egy menekültet?

Jó hír! Aki ezek ellenére mégis be szeretne fogadni egy háborús övezeti menekültet, az a Front National segélyszervezeten keresztül megteheti. Dél Afrika államalapító nemzete Mandela elnök óta lényegében ugyanolyan háborús körülmények között él, mint ma a Szíriaiak. A moldvai csángókat szülőföldjükön a Hatvannégy Vármegye Alapítványon keresztül lehet támogatni.

Updated:

Comments