Számoljunk egy kicsit.

1 minute read

Aki ingatlant akar venni Magyarországon: 2-4% vagyonszerzési illeték (2% 2m Ft alatt, a puszta közepén van ennél olcsóbb jurta amúgy?) + Ügyvédi költség (mondjuk legyen 100 000 Ft)

Autó: Egy átlagos 1.8-as használt autó esetén a vagyonszerzési illeték, átírási költség, stb: kb 100 000 Ft

Fizetés: 50% megy az államnak több különböző jogcímen, plusz a megmaradt összeg 25%-át kifizeted ÁFA-nak, a maradékot meg vagyonszerzési illetékként, ha vettél valamit :)

UK Lakás: 0-1% stamp duty: 0% 43M Ft alatt, a legtöbb eladott ingatlan beleesik. + Ügyvéd 350 000 Ft. Ok, az ügyvéd kissé drágán dolgozik, ahogy mindenki más.

UK autó: Milyen adó? Milyen illeték? Megkapod a forgalmi másik felét, 4 hét múlva jön a saját forgalmi. Tankolj és mehetsz. Ennyi.

UK fizetés: 20% adó, ÁFA: 20% általában, de pl az élelmiszerek nagy része ÁFA mentes.

Hagyjuk a demagóg szöveget, hogy a politikusok zsebébe, Horvát nyaralóra, stb. Szerintem egy vezető legyen túlfiztve. De itt van pár érdekes adat:

Mazsihisz: 3MRD Ft/év + ingatlanjáradék (pontos összeg nem ismert - wtf?) AVH (Volt NBH): költségvetés összege államtitok Holokauszt túlélők: 4.2M Dollár, ez kb 1MRD Ft/év (nem tudom, pontosan mennyi is él közülük?) BKV végkielégítések: a fentieket nem, de ezt minden újság megírta, itt nem kell újra leírni.

Nem tudom pontosan mi járhat az egyszerű polgár fejében, amikor az autójába tankol, többszörösére emelkedett törlesztőt fizet, de hogy ezek a számok nem zavarják, az már mazochizmus. Volt szó már a rokkant nyugdíjasokról és a segélyért sorban álló cigányokról? (a két halmaz metszete is érdekes lehet)

Updated:

Comments